WWW.AHMETTURKAN.COM.TR

ZAMAN HER ŞEYİ ANLATIR

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Anasayfa HABERLER SON HABERLER ŞÖVALYE RUHU – TAPINAK ŞÖVALYELERİ – PEYGAMBER RUHU

ŞÖVALYE RUHU – TAPINAK ŞÖVALYELERİ – PEYGAMBER RUHU

e-Posta Yazdır PDF

Şövalye Ruhu

Genelkurmay Başkanı’nın 11 ŞUBAT 2010 tarihinde deniz teğmenlerine hitaben yaptığı konuşmada ifade ettiği ‘şövalye ruhlu olun’ hedefi beni derinden derine çok yaraladı.

Kamuoyunca da bilindiği gibi Şubat ayı başında Deniz Kuvvetleri’nden Deniz Kurmay Albay Berk Erdem intihar etmişti. Kısa bir süre önce de 6 deniz subayı intihar etmişti. Org. Başbuğ, Gölcük’e 11 Şubat Perşembe günü bir moral ziyareti düzenledi. Genelkurmay teğmenlere sonra diğer denizci subay ve astsubaylara hitaben bir konuşma yaptı. Moral verdi.

Başkanı Gölcük’te, Deniz teğmenleriyle bir araya geldi. Başbuğ, önce

Bunun üzerine 12 ŞUBAT 2010 tarihinde gazete, televizyon ve radyo gibi haber vasıtalarında şöyle bir haber yayımlandı. Haber özetle şöyleydi.

‘ Son dönemde, ağır ithamlar ve intiharlarla sarsılan Deniz Kuvvetleri’ne moral vermek amacıyla 11 Şubat’ta Gölcük’e bir ziyaret düzenleyen Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Deniz teğmenlerinden “Bu mesleği ‘Şövalye Ruhu’ ile icra etmelerini” istedi.

 ‘ Şövalye ruhu ’ 

 Org. Başbuğ, deniz teğmenlerine, “şövalye ruhlu” olmalarını isteyerek şöyle seslendi “Bu meslek sadece maddi değerlerle, beklentilerle yürütülemez. Zor bir meslek. Onurlu ancak birçok güçlükleri mevcuttur. Aradığımız subay tipi, mesleği bir yaşam tarzı olarak özümseyen ve mesleğini kalpten seven bir personeldir. Buna ilave olarak, bu mesleği ‘ ‘Şövalye Ruhu’ ile icra etmeyi benimsemiş personeldir.
Şövalye Ruhu’nun ise şu unsurlardan oluştuğunu ifade edebiliriz:
- Mesleğe adanmışlık,
- Gözünü hiç kırpmaksızın görevini yapmak,
-  Karşılık beklememek.
İşte Harp Okulları’nda bu ruhun verilmesi önemlidir. Her Harp Okulu öğrencisinin Şövalye Ruhu’na eriştirilmesi gerekir.”

 Tapınak şövalyeleri ’

 Kara Harp Okulu yıllarında okurken ilk defa ‘Şövalye ruhu’ tabirini o zamanlar işittim.. Hiç hazetmedim bu tabiri. Hiç sıcak gelmedi bana.

  Kıt’a hayatımızda da bir hünermiş gibi hep söylediler bunu.

 -         Subay, şövalye ruhlu olmalı derlerdi.

  Çok soğuk gelirdi ruhuma, hiç özenmedim şövalye ruhlu olmağa. Çünkü , çünkü, çünkü…! Ben kim olduğumun farkındaydım, hangi ruhu temsil ettiğimin şuurundaydım. Bunu bana daha çocukluğumda Merhum İstiklal Savaşı Gazisi Dedem Kamil TÖRE öğretmişti. O kudsî ruhu, ruhuma üflemişti. Rabbim ondan razı olsun. Amin. O güzel insan bana; hangi ruhla , hangi idealle İstiklal Harbini yaptıklarını, Kop dağlarında Ruslarla çatışmayla başlayan, on yıla yakın süren ve İzmir’e düşmanı denize dökmeğe kadar devam eden, askerlik hayatındaki hâlet-i rûhiyeyi gönlüme nakşetmişti. Bu gün merhum dedem hayatta olsaydı O’na; kendi yetiştirdiği sonra, o yüksek ideallerle, o ruhla binbaşı olan torunu İbrahim’in irtica diye yaftalanarak, inandığı gibi yaşadığından, namaz kılıp, eşinin de başının örtülü olduğu için - bundan doğal ne olur ki - ordudan atıldığını nasıl söylerdim bilemiyorum. Neyse bu hamur çok su götürür, ahirette görülecek çok işimiz var.

Sayın Genelkurmay Başkanımıza nispet olsun diye değil de, işin aslını öğreneyim diye  neymiş şu şövalye ki, ruhu da nasıl olurmuş diye bu beyanat üzerine kaynakları araştırdım. Karşıma neler neler çıktı.

Önce bizim Battal Gazi filmlerindeki kapkara ruhlarıyla ‘Kara şövalyeler’ arz-ı endam etti hayalime. Sonra Haçlı seferlerindeki şövalyeler gözüktü bütün versiyonlarıyla… Baştan ayağı zırha bürünmüş şövalyeleriyle haçlılar tekrar kadim düşmanlarının barındığı Anadolu’ya  hücum ettiler sanki. Biraz ileriye gidince bu sefer karşımıza ‘ tapınak şövalyeleri’  geldi.

Bunların insanlık için özellikle de bizler için ne büyük felaket ve düşman olduklarını bilmeyenler ehlinden öğrensinler. O menhus ruhun yaptığı tahribat, fitne ve fesatların farkına vararak gerekli tedbirlerini alsınlar.

Donkişot’u da atlamayayım. Hatırı kalır. Malum o da şövalye.. Hani yeldeğirmenlerine düşman diye saldırmıştı. Yerli Donkişotları da unutmayalım. O Donkişotlarda, düşman diye kendi milli ve dini mukaddesatımıza saldırmışlardı. Gerçi hala saldırmaya devam edenler de az değil.

 Türkçe sözlükte Şövalye anlamı

 1. Eski roma'da üç sınıftan ikincisinin üyesi olan yurttaş.
2 .Orta çağ Avrupa’sında özel eğitimle yetişmiş, belli ülküler taşıyan, soylu, atlı savaşçı:
( Niğbolu Muharebesine birçok Fransız asilleri ile şövalyeler ve Almanlar iştirak etmişlerdir.- f. r. atay.)
3 . Derebeylik düzeninde soyluluk unvanlarının en alt basamağı.
4 . Günümüzde Fransız hükümetinin verdiği şeref belgesi ve nişanı. 

Peygamber ruhu, Mehmetçik

 Mehmetçik deyince içim hemen ısınıverir. Gönlüm bir hoş olur. Allah ecdadımızdan binlerce razı ve hoşnut olsun. Ne güzel bir şey yapmışlar da, erinden - mareşaline kadar bütün askerine ‘Mehmetçik’ ulvi unvanını vermişler. Peygamber sevgisinin zirvede olduğu bu necip millet; askerine, Küçük Muhammed  olsun diye, Küçük Muhammed mânâsında, peygamberî ruh da, o idealle yaşasın, mücahede etsin diye bu güzel ismi  vermiş. Asker ocağına da ‘Peygamber Ocağı’ demiştir.

Bizi biz yapan bu ‘ Peygamberî ruh’ olmuştur. Esareti, zilleti kabul etmeyen, ölürsem şehidim, kalırsam gaziyim dedirten işte bu ruh olmuştur. Milletimiz, Orta Asya’dan yola çıkıp, sonra İslamiyet’le şereflendikten sonra hep bu ruhla yaşamıştır. İnşallah kıyamete kadar da böylece yaşayacaktır, yaşatacaktır.

Müslüman Türk milleti, bu peygamber’i ruhla, her devirde Haçlılara karşı koymuş, üç kıtada at koşturmuş, tarihin şeref levhalarına adını altın harflerle yazdırmış, Çanakkale’de destanlar yazmış, en sonunda da Kurtuluş savaşını yapmış. Allah’ta onu muzaffer etmiş.

 Sonuç :

Gönül isterdi ki, Mehmetçiğin Genelkurmay Başkanları hep bu yüce ruhu, Mehmetçiğe en güzel şekilde üflesinler. Bu ulvî ruh sönmesin, pörsümesin.

Org.Başbuğ’un kastettiği ‘şövalye ruhundan’ bin fazla meziyet, ulvîyet ve şeref ‘Peygamberî ruh’da mevcuttur.

 Biz bu yüce ruhu temsil ediyoruz

 İbrahim TÖRE

E.Bnb. 

 

Son Güncelleme: Perşembe, 28 Mart 2024 12:40  

İstatistikler

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 12:40
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 3475
İçerik : 644
Web Bağlantıları : 8
İçerik Tıklama Görünümü : 1736450

Sıcak Haberler

“Tilkiler vaaz vermeye başladı mı?

Gözünüz tavuklarda olsun…!