WWW.AHMETTURKAN.COM.TR

ZAMAN HER ŞEYİ ANLATIR

  • Yazıtipi boyutunu arttır
  • Varsayılan yazıtipi boyutu
  • Yazıtipi boyutunu azaltır
Anasayfa HABERLER SON HABERLER YAŞ bugün başlıyor

YAŞ bugün başlıyor

e-Posta Yazdır PDF
YAŞ bugün başlıyor, gündem tutuklu generaller. 1-4 Ağustos tarihleri arasında Başbakan Erdoğan'ın başkanlık edeceği Yüksek Askerî Şûra'da TSK'nın harbe hazırlık durumunun yanı sıra terfisi ve emeklilikleri gelen generallerin durumu görüşülecek. Emekliye ayrılacak tek orgeneral Harp Akademileri Komutanı Aslan Güner.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın başkanlık edeceği Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) toplantıları bugün başlıyor. 1-4 Ağustos tarihleri arasında Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenecek toplantılarda TSK'nın harbe

hazırlık durumunun yanı sıra terfisi ve emeklilikleri gelen generallerin durumu görüşülecek. YAŞ toplantılarına Başbakan Erdoğan'la birlikte, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kuvvet komutanları, orgeneraller ve oramiraller katılacak. YAŞ'ta gözler tutuklu generallerde olacak. Ergenekon, Balyoz, İnternet Andıcı ve 28 Şubat gibi davalar çerçevesinde halen 68 muvazzaf general ve amiral tutuklu bulunuyor. Bunlardan 40'ının durumu, şûrada masaya gelecek. Tutuklu 68 general ve amiralden 20'sinin rütbe bekleme süresi bu yıl itibarıyla dolacak. Diğer 20 tutuklu subay da son iki yıldır peş peşe uzatma aldı. Bu isimler ya emekli edilecek ya da kendilerine bir yıl uzatma verilecek. Böyle bir durumda ise toplam 47 uzatma kadrosu bulunan TSK'nın, 40 kadrosu doğrudan tutuklular, general ve amiraller yüzünden dolmuş olacak. Halen görev yapan yalnızca 7 general ve amiral uzatma alabilecek. Kulislerde tutuklu generallerle ilgili çeşitli senaryolar konuşuluyor. Daha önce uzatma alan tutuklu isimlerin hepsinin emekliye sevk edilebileceği dile getiriliyor. Bir başka senaryoya göre ise bazı isimler emekli edilirken, bir kısmı tekrar uzatma alacak. Tutuklu generallerin açığa alınmasının da gündemde olduğu dile getiriliyor. Şûrada, Genelkurmay Başkanlığı ve kuvvet komutanlıklarında herhangi bir değişiklik yaşanmayacak. Emekliye ayrılacak tek orgeneral ise Harp Akademileri Komutanı Aslan Güner olacak.

 

YAŞ üyeleri bugün Anıtkabir'i ziyaret edecek. Cuma akşamı YAŞ üyelerine Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından iftar verilecek. Toplantıda alınan kararlar Gül'ün onayının ardından kamuoyuna açıklanacak. YAŞ kararlarıyla TSK'dan ihraç edilen personel yargıya başvurabiliyor. Ancak terfi alamayıp emekli edilenlerin böyle bir hakkı bulunmuyor. YAŞ toplantıları sonucu her yıl yaklaşık 40 general emekliye ayrılıyor.

Suriye konusu masaya yatırılacak

YAŞ toplantılarında, Suriye'de yaşanan son gelişmeler de masaya yatırılacak. Suriye'nin kuzeyindeki PKK varlığı ve Türkiye'ye dönük muhtemel tehditler değerlendirilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harbe hazırlık durumu incelenerek, bu kapsamda ortaya çıkan ihtiyaçlarla, bu ihtiyaçları karşılamak için alınan tedbirler de gündem maddeleri arasında olacak. TSK'ya bağlı birliklerin konuşlandırılma durumları ve muhtemel savaş riskleri de masada olacak.

Bu arada, MHP Hatay Milletvekili Adnan Şefik Çirkin'in yazılı soru önergesine cevap veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, kamuoyunca yakından takip edilmekte olan önemli davalar kapsamında, yargılama süreci devam eden 207'si tutuklu (58 general/amiral) toplam 404 muvazzaf personel bulunduğunu belirtti.

KAYNAK : http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1326238

Son Güncelleme: Pazartesi, 29 Nisan 2024 11:06  

İstatistikler

OS : Linux c
PHP : 5.3.29
MySQL : 5.7.43
Zaman : 11:06
Ön bellekleme : Etkisizleştirildi
GZIP : Etkisizleştirildi
Üyeler : 3475
İçerik : 645
Web Bağlantıları : 8
İçerik Tıklama Görünümü : 1748884

Sıcak Haberler

 

“Tilkiler vaaz vermeye başladı mı,

Gözünüz tavuklarda olsun.”